شرکتهای مالک هواپیما پیوسته در حال فشار آوردن به ایرلاینهای اجاره کننده هستند و اعلام کردهاند اگر تا پایان این هفته اجاره هواپیما پرداخت نشود، هواپیمای مذکور را زمینگیر خواهند کرد.
مقصود اسعدی سامانی، درباره تامین ارز مورد نیاز ایرلاینهای ایرانی برای تردد هواپیماهایشان در فرودگاههای خارجی اظهار کرد: جلسات زیادی با بانک مرکزی برای تامین ارز نقدی ایرلاینهای ایرانی داشتهایم؛ همچنین پیگیریهایمان را به صورت کتبی هم انجام دادهایم. مسئولان مربوطه در بانک مرکزی هم قولهایی برای حل این مشکل به ما دادهاند. اما از آنجایی که در بانکهای عامل، بعضا سردرگمیهایی وجود دارد، همچنان ایرلاینهای داخلی در تامین ارز نقدی با مشکل مواجه هستند.
اسعدی سامانی با اشاره به مصوبهای که بانک مرکزی در خصوص تامین ارز حوالهای شرکتهای هواپیمایی بابت ۵ فقره نیاز این شرکتها داشته است، گفت: عصر روز دوشنبه با آقای عراقچی، معاون ارزی بانک مرکزی جلسهای در این زمینه داشتیم که تصمیمگیری نهایی در آن نشست انجام شد. این ۵ فقره نیاز ارزی ایرلاینها شامل هندلینگ، حقوق و مزایای کروی پروازی و خلبانان خارجی، لندینگ، بیمه هواپیما و سوخت میشود.
اسعدی سامانی ادامه داد: برخی از بانکهای عامل نمیتوانند ارز مورد نیاز ایرلاینها را علی رغم تاکید بانک مرکزی بر اجرای دستورالعمل ارزی، تامین کنند. ضمن اینکه شرکتهای هواپیمایی غیر از این ۵ مورد، ۱۲ فقره نیاز ارزی دیگر هم دارند که شامل خرید قطعه، تعمیر و نگهداری، خرید هواپیما، اجاره هواپیما، حق ماموریت کروی پروازی، حق عضویت یاتا، حق عضویت سیتا، هزینه اوور فلای و موارد دیگر هست که بانک مرکزی باید مساعدت لازم را برای تامین این موارد داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه دستورالعمل ارزی بانک مرکزی در خصوص ایرلاینها، صرفا ارز حوالهای را شامل میشود، گفت: ایرلاینهای ما در تعدادی از فرودگاههای نجف، بغداد و ترکیه نیاز به ارز نقدی برای خرید سوخت یا خدمات هندلینگ دارند که در این زمینه بانک مرکزی دستورالعمل شفافی ندارد.
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی ایران نیاز ماهانه کل ایرلاینهای ایرانی به مجموع ارز نقدی و حوالهای را ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار عنوان و تصریح کرد: در حال حاضر امکان تامین ارز نقدی برای برخی شرکتهای هواپیمایی ما وجود ندارد. ایرلاینهای دولتی یا وابسته به نهادهای شبه دولتی مجبورند در صورتهای مالی خود دلار را ۴ هزار۲۰۰ تومان ثبت کنند، نمیتوانند ارز آزاد را اگر پیدا شود، خریداری کنند. برای شرکتهای هواپیمایی خصوصی هم به صرفه نیست که ارز آزاد با قیمت موجود در بازار را خریداری کنند.
وی یادآورد شد: ایرلاینهای ایرانی در حال حاضر به سختی با مشتریان خود میتوانند همکاری کنند و با امروز و فردا کردن پرداخت بدهیهایشان، شرکتهای هندلینگ کننده و سوخترسان را مجاب به فروش سوخت و ارائه خدمات میکنند. برخی شرکتها هم مجبور به نشست و برخاست اضافه در فرودگاههای ایران هستند که هر بار لندینگ و تیک آف اضافه، هزینه بالایی برای این شرکتها در پی دارد.
اسعدی سامانی یکی دیگر از مشکلات اصلی برخی ایرلاینهای ایرانی را تاخیر در پرداخت اجاره بهای هواپیماهای اجارهای به ایرلاینهای خارجی عنوان کرد و افزود: شرکتهای مالک هواپیما پیوسته در حال فشار آوردن به ایرلاینهای اجاره کننده هستند و اعلام کردهاند اگر تا پایان این هفته اجاره هواپیما پرداخت نشود، هواپیمای مذکور را زمینگیر خواهند کرد. همچنین دو ماه است که حقوق برخی از خلبانان خارجی پرداخت نشده است.
منبع: www.aira.ir